مقالات آموزشی

مس

مس

مس و کاربرد آن برای گیاهان

نیترون در گیاه به فرم نیتراتی NO3 و آمونیاکی NH4 قابل جذب است. اما مهم است بدانید این عنصر

در حالت آمونیاکی به صورت مستقیم و با سرعت بالا جذب شده و قابلیت مصرف دارد در حالی که نیتروژن

نیتراتی باید فرایند نیتریفیکاسیون را طی کند تا توسط گیاه جذب شود.
اما چرا استفاده از نیتروژن نیتراتی بهتر است ؟ منتظر باشید!!
این عنصر مهمترین عنصر در چرخه تولید انرژی گیاهان است. ترکیباتی همچون NADPHA و ATP از مهمترین

ترکیبات حاصله از این عنصر هستند. وجود ترکیبات پر‌انرژی در ساختار گیاه منجر به افزایش گل‌انگیزی، تحریک

فاز زایش، تولید ریشه‌های جدید و … خواهد بود.

تاریخچه قارچ کش مس

شخصی بنام فیشل اظهار داشت: در دهه 1850 در منطقه بوردو فرانسه، کشاورزی در تاکستان خود، باآغشته نمودن

آهک و مس سعی کرد انگور ها را برای عدم استفاده افراد غیرجذاب نماید، کشاورز به شکل اتفاقی متوجه شدانگورهای

آغشته شده در برابر بیماریهای قارچی مقاوم هستنداز همانجا بود که خاصیت قارچ کش مس به اثبات رسید.

پیدایش مس

مس معمولاً به شکل معدنی یافت می‌شود. کانی‌هایی مثل آزوریت، مالاکیت و برنیت همانند سولفیدهایی از

جمله کالکوپیریت (CuFeS2)، کوولین (CuS)، کالکوزین (Cu2S) یا اکسیدهایی مانند کوپریت (Cu2O) از منابع

مس هستند.

ترکیبات

آلیاژهای بسیاری از مس وجود دارد برنج آلیاژ مس و روی است و برنز آلیاژ مس و قلع است. متداول‌ترین حالات

اکسیداسیون مس شامل حالت مربوط به مس یک ظرفیتی cuprous، 1+Cu و حالت cupric،2+Cu می‌باشد.

کربنات مس به رنگ سبز است که به وسیلهٔ آن ظاهر منحصر به فرد بام‌ها یا گنبدهای با پوشش مس روی بعضی

ساختمان‌ها ساخته می‌شوند.

اکسیدهای مس (مانند:اکسید مس ایتریم و باریم ۷δ Yba2Cu3O یا YBCO) پایه‌های بسیاری از ابر رساناهای غیر

معمول را تشکیل می‌دهند.ترکیبات دیگر: سولفید مس

خاصیت سطح ضد میکروبی مس و آلیاژهای آن

ظهور مقاومت میکروبها در برابر آنتی‌بیوتیکها جان میلیون‌ها انسان را تهدید می‌کند. پس از آزمایش‌های کلینیکی

و آزمایشگاهی بسیار در کشورهای مختلف جهان، ثابت شد که بسیاری از میکروارگانیسمهای مقاوم به آنتی‌بیوتیک،

روی سطوح مسی کشته می‌شوند. . در سال ۲۰۰۸ سطح مس به عنوان اولین ماده جامد ضد میکروبی؛ قارچ کش،

باکتری کش و نابودکننده ویروس، توسط آژانس حفاظت محیط زیست آمریکا (آژانس حفاظت محیط زیست ایالات

متحده آمریکا) به ثبت رسید. و بیش از ۴۷۹ آلیاژ مس (جرم مس موجود در آلیاژها حداقل باید ۶۰٪ باشد)برای حفظ

سلامت عمومی به ثبت رسیده‌است.

نتایج آزمایش‌ها از این قرار است: سطح مس به‌طور پیوسته آلودگی باکتریایی را در مدت دو ساعت به ۹۹٬۹ درصد

کاهش داده و حتی پس از آلودگی مجدد، آلودگی کاهش می‌یابد. سطح مسی بازدارنده شکل‌گیری و رشد باکتری در

طول مدت دو ساعت است. مشاهده شده‌است که مس با سرعت 8-7 logدر ساعت میکرب‌ها را می‌کشد. هنوز

هیچ میکروارگانیسمی کشف نشده‌است که بتواند در تماس با سطح مس مقاوم باشد. مس نه تنها باکتری و عوامل

بیماری ویروسی را می‌کشد بلکه همچنین به سرعت اسید نوکلئیک ماده ژنتیک را نابود می‌کند و از این روی است

که سلول باکتری هیچ شانسی برای موتاسیون و راهی برای ورود به میکرب‌های دیگر را ندارد، فرایندی که انتقال افقی

ژن – HGT – خوانده می‌شود. در نتیجه از گسترش نسل بعدی باکتری پیشگیری می‌شود. سطح مس با نحوه اثر طیف

وسیع ضد میکروب، باکتری کش، ضدویروس و قارچ کش است.

برآورد شده‌است که حدود ۸۰٪ بیماری‌های عفونی از راه تماس منتقل می‌شوند. استفاده از سطوح مسی در بیمارستان‌ها

به ویژه در ICU برای دستگیره درها، شیر آب و اهرم سرویس بهداشتی، فلز تخت بیمار، میله میز بیمار، آنژیو کت، محل

تماس زنگ‌ها و چراغ‌ها، نه تنها چرخه انتقال آلودگی میکربی را مختل می‌کند بلکه فعالانه خطر مقاومت باکتریایی را

کاهش می‌دهد و مانع شیوع عفونت به دیگران می‌شود.در یک آزمایش کلینیکی انجام شده با استفاده از سطوح مسی

در ICU میزان عفونت‌های بیمارستانی به میزان ۸۵٪ کاهش یافته‌است. این استراتژی، در کنار رعایت بهداشت دست‌ها

و اصول بهداشتی معمول می‌تواند حرکت به سمت نابودی کابوس مقاوم بودن میکروب‌ها در برابر آنتی‌بیوتیک‌ها باشد

مواد غذایی حاوی مس

بادام هندی،قارچ شیتاکه،کنجد،جگرگاو،صدف دریایی،لوبیا و نخودفرنگی ،سویا،آجیل و خشکبار و بادام زمینی،شکلات

تلخ،تخمه آفتابگردان،نوشیدنیهای مالت،میگو،غلات سبوس دار ،سیب زمینی شیرین،اسفناج